Weird grinding/rattling noise during 1st gear - Club RSX Message Board
Go Back   Club RSX Message Board > GENERAL > Problems & Solutions
Use the same user name on Club RSX, Club EP3, and Club ILX!

Reply
 
Thread Tools
Old 02-10-2010, 10:56 AM   #1
DekhoiDC5
Hella VBP
 
Join Date: Mar 2008
Location: Bay Area
Posts: 119
iTrader: (9)
Weird grinding/rattling noise during 1st gear

Hey, just thought I'd ask about this in case anyone had the same problem. During low acceleration in 1st gear, my car makes this metal grinding/rattling noise coming from the front of the car. It only does this when the car is actually in motion and not when I'm just revving the engine at a stop.
DekhoiDC5 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 02-10-2010, 12:12 PM   #2
IwAnT1
Member
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 50
iTrader: (0)
i think im getting the same thing... wonder what it is, hopefully someone can tell us
IwAnT1 is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2010, 01:56 PM   #3
04_TypeS
Senior Member
 
04_TypeS's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Los Angeles, CA
Posts: 133
iTrader: (6)
I have the exact same experience. My car is at 100k miles and often times i have just come to accept this annoying issue. But it's so bad in stop and go traffic
04_TypeS is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2010, 04:38 PM   #4
Mrpayn3
New Member
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 5
iTrader: (0)
I had the same problem, it sounds like a constant clunking but only when driving. When I put the car on a lift and drove it, the problem when away. It turned out being the input shaft bearing in the transmission. You should get it checked out before you have to replace your whole transmission. I waited to long and because of that, there is a big whole in my case and all of the gears are toast.
Mrpayn3 is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2010, 05:26 PM   #5
DekhoiDC5
Hella VBP
 
Join Date: Mar 2008
Location: Bay Area
Posts: 119
iTrader: (9)
I dont have a constant clunking but its only a slight metal grind/rattle during the start of 1st gear. Its not causing an issue with the car yet, but I just thought I would ask here before taking it into a shop to look at. By the way, my car only has like 49k miles.
DekhoiDC5 is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2010, 05:32 PM   #6
UASK20
Senior Member
 
UASK20's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Wilmington
Posts: 809
iTrader: (1)
someone explain this further wondering if i have heard this before.
how much was the bill for the bearing replacement
UASK20 is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2010, 07:23 PM   #7
Mrpayn3
New Member
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 5
iTrader: (0)
The noise I was hearing sounded like it was driver side. Where does the noise sound like its coming from?
Quote:
Originally Posted by UASK20 View Post
someone explain this further wondering if i have heard this before.
how much was the bill for the bearing replacement
I ended up replacing the transmission with one from a junkyard.
Mrpayn3 is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2010, 08:04 PM   #8
DogsCars&5beers
Noob Saibot
 
DogsCars&5beers's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Allentown
Posts: 260
iTrader: (1)
I have a similar problem.

When I put my car in first on a level surface it sounds almost like the clutch rattles for a quick second at very low rpm starts.

It becomes exaggerated more when I turn the wheel and use a low rpm start.

Some days it really gets on my nerves and some I try and ignore it.

I'd also like to get to the bottom of this noise.
__________________
PS3 UserName:
I_DRIVE_A_HONDA
EA Skate Prodigy.
DogsCars&5beers is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2010, 08:33 PM   #9
DekhoiDC5
Hella VBP
 
Join Date: Mar 2008
Location: Bay Area
Posts: 119
iTrader: (9)
You pretty much described the same problem that I am having..

Quote:
Originally Posted by DogsCars&5beers View Post
I have a similar problem.

When I put my car in first on a level surface it sounds almost like the clutch rattles for a quick second at very low rpm starts.

It becomes exaggerated more when I turn the wheel and use a low rpm start.

Some days it really gets on my nerves and some I try and ignore it.

I'd also like to get to the bottom of this noise.
DekhoiDC5 is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2010, 08:44 PM   #10
k24penguin_pwd
b@nned
 
Join Date: Nov 2004
Location: Alabama, Birmingham
Posts: 2,506
iTrader: (27)
noise go away when you press down your clutch pedal?

Mine start out as a little vibration/grind/rattle during the summer time but gotten worst since the cold weather started. It now sound like i have a dog box lol. But it the input or mainshaft bearing for me going to have to replace mine.
__________________
Quote:
Originally Posted by HenHouseSuprise View Post
that thing has like 400 HP and awd and my civic could beat it out of any parking lot in the US....how sad.
k24penguin_pwd is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2010, 09:19 AM   #11
avinad
Master Member
 
Join Date: Sep 2009
Location: Northen Cali
Posts: 5,956
iTrader: (64)
sounds like the throw out bearing
__________________
My Car: http://forums.clubrsx.com/showthread.php?t=780475

Quote:
Originally Posted by Martian SI View Post
i love your car bro

hell yeah..now all he needs is some "go"
Quote:
Originally Posted by Drewski's View Post
bout as bad as you need "low"
avinad is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2010, 09:49 AM   #12
DekhoiDC5
Hella VBP
 
Join Date: Mar 2008
Location: Bay Area
Posts: 119
iTrader: (9)
That might be it, would you happen to know how much it costs to get this replaced?

Quote:
Originally Posted by avinad View Post
sounds like the throw out bearing
DekhoiDC5 is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2010, 04:07 PM   #13
DekhoiDC5
Hella VBP
 
Join Date: Mar 2008
Location: Bay Area
Posts: 119
iTrader: (9)
Does anyone know how important the throw out bearing is? I've never heard of it and the car is driving fine besides the rattling noise.
DekhoiDC5 is offline   Reply With Quote
Old 06-29-2010, 11:00 PM   #14
poweredbyacura
New Member
 
poweredbyacura's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 8
iTrader: (0)
bump.

got the same problem, no idea what the cause is, mines around 50k also.

[1st gear, low rpms, rattling]

Last edited by poweredbyacura; 06-30-2010 at 04:12 AM.
poweredbyacura is offline   Reply With Quote
Old 06-29-2010, 11:44 PM   #15
5hifter_X
Senior Member
 
Join Date: Oct 2006
Location: Work
Posts: 161
iTrader: (0)
same problem here! on my way to work, i was hearing like knocking noises. At first i thought because i had my window down ,and the air was blowing in my car at 45 mph, i thought it was the passenger seat belt hitting the plastic panel,but it wasn't that.. then i thought, I was draging something under my bumper or some where under my rsx, so I pulled the rsx over! before hitting the freeway, just so i can try to find out what it was, and there was nothing, drove it for 20 minutes hit the fucked up bumps on the freeway...I-15 heading north! by the way, and it stopped.. after my car had hit the bumps.
by the way my car has 80k and is and 06..
5hifter_X is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2010, 12:13 PM   #16
myRSXisBLUE
I miss having turbo
 
myRSXisBLUE's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: California
Posts: 11
iTrader: (0)
Bump.

Has anyone resolved this issue? I just bought mine a few weeks ago and noticed it about a week after. Car has about 100k and is lowered with Koni Shocks.

I only hear it on low RPMs in first and second gear, about 1500-2000, and cruising very slow. At first I thought my wheels were rubbing but no rub marks on my wheel wells. Also, it's only when the clutch is engaged and I'm giving the car gas, when I let off the gas and let the car cruise the noise is gone. And it's not so much as a rattling noise, but more of a rubbing/grinding noise.

Could it be a throw out bearing or input shaft bearing? That seems to be the main problem with this issue as far as I can find at least.

And what he said:

Quote:
Originally Posted by DekhoiDC5 View Post
Does anyone know how important the throw out bearing is? I've never heard of it and the car is driving fine besides the rattling noise.
myRSXisBLUE is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2010, 05:04 PM   #17
SlicKcEliGTS
Senior Member
 
Join Date: Nov 2004
Location: florida
Posts: 154
iTrader: (0)
i have this exact same problem..doesnt happen everytime but pretty frequently
SlicKcEliGTS is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2010, 11:46 AM   #18
r0bsx
New Member
 
r0bsx's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 23
iTrader: (0)
Bump...

Similar issue, I get it when my rpm's are decelerating at about 1.6k rpm in 1st or 2nd. It happens randomly though, not consistently.

'02 5spd 113,xxx miles
r0bsx is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2010, 12:37 PM   #19
myRSXisBLUE
I miss having turbo
 
myRSXisBLUE's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: California
Posts: 11
iTrader: (0)
Quote:
Originally Posted by SlicKcEliGTS View Post
i have this exact same problem..doesnt happen everytime but pretty frequently
Quote:
Originally Posted by r0bsx View Post
Bump...

Similar issue, I get it when my rpm's are decelerating at about 1.6k rpm in 1st or 2nd. It happens randomly though, not consistently.

'02 5spd 113,xxx miles
Same here. And only after I've driven the car for a good half hour or so, usually when I get to work or home from it.
__________________
2005 WRB WRX - RIP
2002 ABP Type-S
myRSXisBLUE is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2010, 05:12 PM   #20
stevens40z
Senior Member
 
stevens40z's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Indiana
Posts: 407
iTrader: (1)
I would say either input shaft bearing or throw out bearing. If it only does it when the clutch is engaged (depressed) then that's your problem. It's common for a Honda transmission but more so for the d-series. I had a 92 civic with the same problem.
__________________
ABP Crew Member #33
2004 Acura RSX Type-s ABP
stevens40z is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2010, 12:14 AM   #21
theboyjwo
Senior Member
 
theboyjwo's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Indianapolis
Posts: 590
iTrader: (0)
Check you oil level. Add a oil if needed. I've had this problem since about 50K to. Service Dept. told me that my clutch was going bad and need a new clutch kit. I took the car home did some research, decided to check the oil and I was 3 qts low. My car is now at 95K and the clutch and tranny is still fine. Acura tech never bothered to check my oil when looking at my car.

If you let it go for while you will eventually notice your oil pressure light flicker on and off with the sound. I knew 10,000 mile oil changes were too good to be true.

I have the exact sound you guys refer too. metal grinding/rattle form the engine bay around 1-3K RPM in first gear, sometimes in second. I usually have to add 1 qt of oil about every 2 weeks to keep the oil level up. Noise is gone after you add oil or after a fresh oil change. Our cars just burn up oil. Most likely we all have bent valves or springs from Vtec-in too much.
__________________
03 NBP RSX Type-s
Mods: Injen CAI, HKS Hi Power Exhaust, ACT Streetlite flywheel, 5% tint, carbon fiber tail lights(look damn good too). Blackout Headlights, Typ-R Wing.
To do list: gun metal rims.
My website: DriveDesignWorks
theboyjwo is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2010, 07:50 AM   #22
r0bsx
New Member
 
r0bsx's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 23
iTrader: (0)
Quote:
Originally Posted by theboyjwo View Post
Check you oil level. Add a oil if needed. I've had this problem since about 50K to. Service Dept. told me that my clutch was going bad and need a new clutch kit. I took the car home did some research, decided to check the oil and I was 3 qts low. My car is now at 95K and the clutch and tranny is still fine. Acura tech never bothered to check my oil when looking at my car.

If you let it go for while you will eventually notice your oil pressure light flicker on and off with the sound. I knew 10,000 mile oil changes were too good to be true.

I have the exact sound you guys refer too. metal grinding/rattle form the engine bay around 1-3K RPM in first gear, sometimes in second. I usually have to add 1 qt of oil about every 2 weeks to keep the oil level up. Noise is gone after you add oil or after a fresh oil change. Our cars just burn up oil. Most likely we all have bent valves or springs from Vtec-in too much.
I'll have to check my oil but I just changed it 1k miles ago. I have 113,000 miles on mine and my rsx has never burned oil. I've also done oil changes every 3k miles. Now I usually use Castrol GTX high mileage 5w-20 (I have a 5spd) however my last change I had to use regular GTX. Do you think that could have had an influence?
r0bsx is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2010, 02:53 PM   #23
myRSXisBLUE
I miss having turbo
 
myRSXisBLUE's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: California
Posts: 11
iTrader: (0)
Quote:
Originally Posted by theboyjwo View Post
Check you oil level. Add a oil if needed. I've had this problem since about 50K to. Service Dept. told me that my clutch was going bad and need a new clutch kit. I took the car home did some research, decided to check the oil and I was 3 qts low. My car is now at 95K and the clutch and tranny is still fine. Acura tech never bothered to check my oil when looking at my car.

If you let it go for while you will eventually notice your oil pressure light flicker on and off with the sound. I knew 10,000 mile oil changes were too good to be true.

I have the exact sound you guys refer too. metal grinding/rattle form the engine bay around 1-3K RPM in first gear, sometimes in second. I usually have to add 1 qt of oil about every 2 weeks to keep the oil level up. Noise is gone after you add oil or after a fresh oil change. Our cars just burn up oil. Most likely we all have bent valves or springs from Vtec-in too much.
Interesting. Thanks for the input. I checked my oil the first day I got the car but I'll check it again (2 and a half weeks later). Hopefully that's all it is.
__________________
2005 WRB WRX - RIP
2002 ABP Type-S
myRSXisBLUE is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2010, 05:16 PM   #24
thundering89
MoneyShot DC5
 
thundering89's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Phoenix/ Corcoran
Posts: 157
iTrader: (2)
i know that the 02- 04 have a TSB because the half-shaft heat shield on the passenger side looses its bushings.

i had a small clicking noise a when i took off in first gear. it ended up being that heat shield over the half-shaft
thundering89 is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2010, 11:30 AM   #25
myRSXisBLUE
I miss having turbo
 
myRSXisBLUE's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Location: California
Posts: 11
iTrader: (0)
I was a quart low so I ended up adding oil. It doesn't completely fix the problem but it's gotten better. Still noticeable especially after doing some driving. I don't hear it when I first start driving or if I just make a run to the store.
__________________
2005 WRB WRX - RIP
2002 ABP Type-S
myRSXisBLUE is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
1st, gear, grinding or rattling, noise, weird

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 03:14 AM.


Privacy Policy  |  Disclaimer Notice
Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2001-2012, Club RSX, Inc. All rights reserved worldwide.
This website is owned and operated by Club RSX, Inc.
Club RSX, Club EP3, and Club ILX are not affiliated with American Honda Motor Co., Inc.